
Klub celiakie pro Ostravu a Moravskoslezský kraj, z.s.
Poskytování informací o potravinách spotřebitelům - od 13.12.2014
07.12.2014 20:38Od 13. 12. 2014 vstoupí v platnost Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011 ze dne 25. října 2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům
Nařízení ukládá povinnost vyznačit u nebalených potravin (mezi které, dle článku 1 odst. 3 nařízení, patří i pokrmy) na viditelném místě písemný výčet stanovených alergenů obsažených v nabízených pokrmech (včetně nápojů). Tato povinnost se týká všech výrobců potravin, všech článků veřejného stravování, jako např. restaurací, jídelen, nemocnic, sociálních ústavů, prodejen, pekáren apod. Týká se to také označování alergenů v jídelních lístcích.
Seznam alergenních složek, které je nezbytné značit:
- obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich
- korýši a výrobky z nich
- vejce a výrobky z nich
- ryby a výrobky z nich
- jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- sójové boby (sója) a výrobky z nich
- mléko a výrobky z něj (včetně laktózy)
- suché skořápkové plody, tj. mandle , lískové ořechy , vlašské ořechy,, kešu ořechy, pekanové ořechy , para ořechy, pistácie a výrobky z nich
- celer a výrobky z něj
- hořčice a výrobky z ní
- sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích vyšších než 10 mg/kg nebo 10 mg/l, vyjádřeno jako SO2
- vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
- měkkýši a výrobky z nich
—————