Klub celiakie pro Ostravu a Moravskoslezský kraj, z.s.


Pivo z Benešova Novinka pro "celiaky pivaře". Ferdinand navařil nealkoholický bezlepek

23.07.2018 15:16

 Loni si Pivovar Ferdinand sídlící v Benešově nedaleko Prahy nadělil ke 120. výročí od svého vzniku novinku v podobě bezlepkového ležáku. Letos se opět zaměřil na celiaky a na trh uvádí světlé bezlepkové nealkoholické pivo. Pochutnat si tak na jednom z nejoblíbenějších nápojů Čechů mohou nejen lidé trpící nesnášenlivostí lepku, ale i řidiči, cyklisté nebo těhotné ženy. Lepek je obsažen ve sladu, tedy základní surovině potřebné k výrobě piva.

Mezi charakteristické vlastnosti pivní novinky od Pivovaru Ferdinand patří vůně po sladu a chmelu. Má výraznější mladinovou a sladovou chuť, je příjemné hořké. Tyto specifické vlastnosti zajistila metoda studeného chmelení. "Postup výroby je stejný jako u klasického nealkoholického piva, jen je vložen proces, kde je lepek odbouráván," vysvětlil výrobní ředitel a sládek Pivovaru Ferdinand Jaroslav Lebeda. A samozřejmě se neliší ani základní suroviny - voda, chmel a slad z vlastní humnové sladovny, která se nachází přímo v areálu benešovského pivovaru. Jen obsah lepku v pivu je nižší, tedy méně než 10 mg/l (legislativní limit je 20 mg/l).

A proč pivo pro celiaky? Skupina lidí, kteří trpí nesnášenlivostí lepku, se v posledních letech rozrůstá. "Toto pivo jsme uvařili na základě požadavků zákazníků, kteří se po nealkoholické variantě bezlepkového piva u nás poptávali," řekl Lebeda. Nealkoholických piv i jejich příchutí sice existuje celá řada a vyrábí je téměř každý český pivovar, těch bezlepkových ale už tolik není. Ferdinand ho tak nabízí jako jeden z prvních tuzemských pivovarů. "Na českém trhu jsme druhý pivovar, který toto pivo vyrábí. První byl před několika měsíci nealkoholický Birell," dodal sládek.

Novinka z portfolia benešovského pivovaru bude zatím k dostání pouze ve skleněných lahvích o objemu 0,5 l. Později - podle poptávky zákazníků - by ho Ferdinand mohl stáčet i do sudů.

Věříme, že příznivce piva naše nabídka Bezlepkového nealkoholického piva zaujme a budeme moci obohatit sortiment  výrobků pro celiaky. 

Pivovar Ferdinand s.r.o.
Táborská 306
256 01  Benešov
GSM.: +420 773 160 856
Tel.: +420 317 749 229
Fax.: +420 317 723 529

www.pivovarferdinand.cz

—————

Zpět