Klub celiakie pro Ostravu a Moravskoslezský kraj, z.s.


Na oběd mohou i žáci s dietou

08.11.2015 19:30

Frýdek-Místek, Třinec - Děti, které musejí dodržovat bezlepkovou a bezlaktózovou dietu, mohou v některých frýdecko-místeckých školách obědvat v jídelně stejně jako ostatní žáci. Speciálně připravené obědy mají nyní žáci na osmi základních školách, které zřizuje město.

„Dietní strava je poskytována žákům, kteří doloží lékařské potvrzení, že jsou odkázáni na bezlepkovou nebo bezlaktózovou stravu. Potvrzení odevzdají ve škole, kterou navštěvují, a po zaplacení stravenek si obědy vyzvednou ve školní jídelně jako všichni ostatní strávníci," řekla Ilona Nowaková, vedoucí odboru školství frýdecko-místeckého magistrátu.

„Ve dvanácti základních školách evidujeme v současné době téměř třicet žáků odkázaných na dietní stravu, jejichž rodiče projevili i nadále zájem o přípravu dietního jídla pro své děti," vypočítal náměstek primátora Pavel Machala.

Dietní stravu vaří v kuchyních na první a jedenácté základní škole. Z „jedenáctky" se obědy v současné době rozvážejí na druhou, čtvrtou, šestou, sedmou, osmou a lískoveckou základní školu. Děti ze jmenovaných škol potřebují jen vlastní jídlonosič, ve kterém jim oběd na náklady města přicestuje. „Uspokojeni by měli být všichni zájemci," doplnil Pavel Machala.

Z legislativy vyplývá, že základní školy, jejichž zřizovatelem je město, musejí povinně zabezpečit školní stravování. U dietních jídel tato povinnost neplatí. „Příprava dietní stravy je spojena se splněním několika nových podmínek, ale také zvýšenými náklady. Dietní strava se musí připravovat odděleně, ve zvláštním nádobí a z potravin, které zakoupí škola," řekla mluvčí frýdecko-místeckého magistrátu Jana Matějíková.

Doplnila, že dříve potraviny mnohdy kupovali rodiče, což dnes není možné. „Dále je nutné zaměstnat nutričního terapeuta a speciálně vyškolit personál, který jídlo uvaří, což je spojeno se zvýšenými personálními, ale i režijními náklady," dodala Matějíková.

Vyšší náklady i časovou náročnost potvrdila také Věra Balogová, vedoucí školní jídelny a kuchyně na 11. ZŠ. Podle ní se jedná hlavně o bezlepkovou stravu. „Máme smlouvu s firmou, která dodává bezlepkové potraviny za výhodnou cenu. Děti s bezlepkovou dietou mají proto obědy dražší jen o deset procent," sdělila Věra Balogová. Cena se liší podle tří kategorií 20, 22 a 24 korun. Vyšší cena pro děti s celiakií v důsledku znamená nárůst o dvě koruny v každé z kategorií.

Příprava jídel, které neobsahují laktózu, podle Věry Balogové finančně náročnější není. „Mléčná bílkovina se nahrazuje sójovým mlékem, které po přípravě chutná jako sušené kravské mléko. Máslo se nahrazuje třeba rostlinným tukem," řekla Balogová.

Také na některých školách a školkách v Třinci školní kuchyně připravují speciální stravu. „Týká se to všech diet, které jsou prokázané lékařským potvrzením. Kuchyně některých škol a školek se tomu musejí přizpůsobit," řekla Vladimíra Kacířová, vedoucí odboru školství, mládeže a tělovýchovy třinecké radnice.

dnes 08:46
 

Autor: Patrik Rymel

https://fm.denik.cz/zpravy_region/na-obed-mohou-i-zaci-s-dietou-20151107.html

 

—————

Zpět