Diskusní téma: Celiakie
Datum: 29.11.2013
Vložil: Lucie
Prosím za informaci jestli celiaci můžou rozpustnou kavu-Nescafé,Velvet.A pivo Plzeň.Pry je Plzeň bezlepková.
Odpovědět
—————
Datum: 09.05.2013
Vložil: Radim
dobry den, dovazim dvema kamaradum jednou tydne cerstve bezl. pecivo od pana michalika. ostrava, havirov - mam to po ceste z prace. pokud by mel nekdo zajem o dodani peciva, tak mi napiste na radimk5@gmail.com a urcite se domluvime :-) preji hezky den!
Odpovědět
—————
Datum: 13.12.2012
Vložil: Helena
Dobrý den,
minulý rok jsem se docela potrápila při výrobě vanilkových rohlíčků, a tak se chci zeptat, zda někdo nemáte ozkoušený recept?
Moc děkuji za tipy.
Odpovědět
—————
Datum: 14.12.2012
Vložil: Klub celiaků Ostrava
Dobrý den,
podívejte se do našich receptů. A pokud prijdete na jiný recept, klidne nám ho poslete
Odpovědět
—————
Datum: 29.12.2012
Vložil: Markéta
Ahoj, já je dělám úplně stejně jako nebezlep akorát do nich přidám navíc trochu prášku do pečiva a výsledek je dokonalý.. ;-)
Odpovědět
—————
Datum: 07.01.2013
Vložil: Helena
Taky jsem nakonec zkusila recept na klasické rohlíčky, vypadaly a chutnaly údajně stejně jako pro "lepkáře", jen se mnohem více sypaly a drolily, příště tedy zkusím i ten prášek do pečiva. Děkuji za rady.
Jinak jsem také zkusila linecké, opět stejný recept jako rpo klasické cukroví a nebylo třeba nic dodávat :)
Odpovědět
—————
Datum: 25.05.2013
Vložil: Jéňa
Kamarádky s podobnými problémy mě ujistil, že vás mohou zajímat mé kuchařské experimenty. Upozornění! Zásadně na vše používám míru přiměřeně, přiměřeně! :-D
Upekl jsem čokoládovou buchtu
pro ty odvážné můj recept:
asi 6 vajec
něco cukru (ale jde to nahradit i medem)
2 čoko pudinkové prášky
asi tak 500 g kokosu, ale lze to namíchati z ořechů, mandlí, co se najde (případně i smíchat)
asi 150-200g másla, nebo tuku
kypřící prášek – pro jistotu
a holandské kakao – prášek, přidejte pár lžic ať chutí
vyšlehat žloutky s tukem, cukrem, kakaem, pudink práškem, přidávám i trochu vody, nebo i oleje, by těsto bylo řidší, lehce tekuté (na místo vody není špatná nějaká pálenice – odlehčí to i těsto a má to říz :-D )
vyšlehnout bílky, trochu osolit, případně i trochu moučkového cukru
vše potom do sebe opatrně ručně zašlehat s přidáním kokosu a kypřícího prášku
pekáček pouze vymastit trochou oleje, bez vysypání a péci tak 40 min. (předehřátá trouba)
Takže max. 2 špinavé mísy + šlehač a jeden plech, max 1stěrka, možná nůž
… a jde to také udělat z maizeny a vanilky do bělava, případně to mramorovat (říznout těsta na půl) potom je nádobí trochu víc. číís! :-)
Odpovědět
—————
Datum: 20.09.2012
Vložil: Hanka
Dobrý den, s bezlepkovou dietou začínáme - poradíte mi tedy prosím někdo, čím nejlépe zahustit omáčky? Nevím jestli to zkusit třeba sojovou hladkou moukou?? Škrobem se mi to nezdá nejvhodnější.. V obchodě mi poradili "hrašku", ale do svíčkové to tedy asi nebude to pravé ..
Odpovědět
—————
Datum: 03.10.2012
Vložil: Tonda
Dobrý den,
my používáme Gustin, nebo Solamyl. Ale je také možno použít bezlepkovou mouku. Zahustit se dá také rozmixovanou zeleninou, bramborem. Já to dělám tak, že např. luštěniny nezahušťuji, po uvaření do nich ponořím tyčový mixér a na chvíli pustím - vše se přirozeně zahustí. Podobně polévka, omáčka se zeleninou atd.
Odpovědět
—————
Datum: 13.12.2012
Vložil: Helena
Dobrý den,
také při zahušťování používám bezlepkovou mouku Jizerku nebo Michalíka. Klasicky z nich připravuji jížku a rozdíl není poznat, jen doporučuji jížku dělat skutečně pomalu, aby byl výsledek co nejlepší. Další alternativou pro zahušťování je mixování surovin, které k přípravě použijete - uvařená zelenina apod. Je to zdravější a nevznikne tolik odpadu, a nakonec někdy postačí zahuštění pouze tučnější smetanou. I bez mouky vzniknou dobré omáčky. Hodně štěstí v začátcích :)
Odpovědět
—————
Datum: 04.04.2013
Vložil: Eliška
Výborným zahušťovadlem je vařený rozmixovaný brambor. Časem zjistíte, že mnoho jídel vůbec nemusíte zahušťovat - např. polévky - do nich můžete přidat třeba pohanku, bezlepkové těstoviny, rýžové či pohankové vločky, více zeleniny apod. Omáčky je dobré nahradit zeleninovým salátem.
Odpovědět
—————
Datum: 25.05.2013
Vložil: Jéňa
Když mám škrobů plné zuby používám na zahušťování omáček trochu podušenou dužninu jablek, ale je i jiné ovoce :-)
Odpovědět
—————
Datum: 06.08.2013
Vložil: Ala
Ja pouzivam Hrasku a neni ani poznat ze v jidle je. Prijde mi ze zvlast pri peceni testo lepe drzi.
Duzina jablek zni dobre, ja pouzivam duzinu ovoce jako nahradu tuku.
Odpovědět
—————
Datum: 18.06.2013
Vložil: Šárka
Dobrý den, já na zahušťování a vůbec na pečení používám Jizerku. Ta nic nezkazí.
Z té se dá upéct i dobrý chleba (přidat nastrouhané jablko nebo brambor) a taky mazanec či vánočka nebo i cukroví.
Na omelety míchám Jizerku s bramborovým škrobem.
Hraška mi moc nechutná.
Odpovědět
—————
Datum: 07.09.2012
Vložil: Sylva
Děkuji za tyto stránky přímo pro Ostravske celiaky, ráda přivítám další užitečné rady
Odpovědět
—————
Datum: 04.09.2012
Vložil: Eliška
Tady je místo pro diskusi o našich problémech (stravování ve školách, restauracích, na cestách, dostupnost výrobků a prodejen) atd. Pokud máte nějaké poznámky nebo připomínky, napište nám.
Odpovědět
—————